Gå videre til innhold
Sceneanlegg krever sakkyndig kontroll

Nyhet -

Sceneanlegg krever sakkyndig kontroll

Moderne sceneanlegg består av en rekke teknisk kompliserte løftesystemer. Bo Kenneth Berg i Inspecta har i nærmere tretti år drevet sakkyndig kontroll ved Nationaltheatret i Oslo.

Ved norske scener finnes løfteinnretninger og løfteutstyr som er nødvendig for å få alt til å fungere. Lyssetting, kulisser og andre remedier skal skape effekter for å bringe frem budskap, miljø, stemning og så videre under teaterforestillingene.

Sakkyndig kontroll siden 1985

Bo Kenneth Berg kjenner anlegget ved Nationaltheateret bedre enn de fleste og har meget god erfaring ettersom han har deltatt i årlig sakkyndig kontroll ved teateret helt siden 1985. Nå er han sammen med sceneteknisk sjef Ole Christian Rønning er Bo Kenneth Berg på en runde i teateret. 

- Det er imponerende å se hvor mye utstyr som skal til for å kunne gjennomføre en teaterforestilling. Anlegget omfattes av nærmere 100 løfteinnretninger, sier Berg.

Det er høyt under taket på scenen. Fra gulvet på scenen og opp til snorloftet som de kaller det er det 18 meter. Dette innebærer at kulissene som publikum ser er om lag 9 meter høye. Dette betyr at nye kulisser forberedes under spillets gang og raskt kan settes på plass ved sceneskifte. 
Ole Christian Rønning forteller at årlig sakkyndig kontroll av dette utstyret tas på alvor.

- På scenen og i salen befinner det seg ansatte og publikum som ikke er sikret på noen som helst måte. Da er vi helt avhengig av å ha utstyr som ikke faller ned og dreper eller skader noen. Derfor gjennomfører vi den lovpålagte kontrollen en gang i året.

Avgjørende for sikkerheten

Sakkyndig kontroll med påfølgende service/reparasjoner som denne kontrollen avdekker tar ca. fire uker. Dette utgjør både tid og kostnader, men er avgjørende for at sikkerheten for alle skal bli ivaretatt på en best mulig måte.

- Vi er meget godt fornøyd med det utstyret som vi har nå. Dette er meget driftssikkert og det må det være på grunn av den store aktiviteten ved teateret, sier Rønningen og legger til at det spilles teater 6 dager i uken her. 
Han etterlyser en organisasjon som kan samle alle norske teatre i en egen scenegruppe som kan utvikle undervisningsopplegg, opplæringsmateriell og gjennomføre kurs i rigging og bruk av løfteutstyr ved alle norske scener.

Fakta

  • Nationaltheatret i Oslo er, ved siden av Den Nationale Scene og Det norske teatret, en av Norges tre hovedscener for teaterkunst.
  • Teatret ble bygget i 1899.
  • Hovedscenen ble satt i brann under en sabotasjeaksjon i 1943, men den førte ikke til store ødeleggelser.
  • En brann i 1980 fikk større konsekvenser. Den gangen var skadene på scenerommet omfattende og krevde store investeringer i nytt teknisk utstyr. Dette utstyret var motorisert og skapte en helt ny æra i forhold til tidligere utstyr som var basert på gammeldags snortrekk.
  • Det tekniske utstyret ble igjen modernisert i 2010, da helt nytt utstyr ble installert.

Kontakter

Anne-Cathrine Sandø

Anne-Cathrine Sandø

Pressekontakt Direktør marked og kommunikasjon Pressekontakt +47 414 53 191