Gå videre til innhold
Inspeksjoner kan redde liv

Nyhet -

Inspeksjoner kan redde liv

Dersom en konstruksjon ikke følges og inspiseres fra tegnebrett til ferdigstillelse, risikerer byggherren å kaste penger ut av vinduet. Og i verste fall sette liv i fare.

Seniorinspektør i Inspecta Bredo Berg Larssen har 50 års erfaring med NDT-kontroll (non-destructive testing), inspeksjon, testing og overflatebehandling samt sveiseinspeksjon. Han forteller om flere utfordringer knyttet til outsourcing av produksjoner.

- På grunn av blant annet økonomiske årsaker opplever vi at norske byggherrer velger utenlandske leverandører, som ofte har helt andre prosedyrer og tolker standarder annerledes enn vi gjør i Norge. Kvalitet må bygges inn fra første pennestrøk til siste penselstrøk, det kan ikke kontrolleres inn i et produkt i etterkant. VI kan følge produksjon fra start til mål, for å sørge for at arbeidet blir gjort i henholde til de spesifikasjoner og standarder som kontrakter krever, forklarer Larssen.

Gjennomfør inspeksjoner
Det er ikke alle byggherrer som knytter til seg slike støttespillere. Fraværet av inspeksjoner og sertifiseringer kan dermed gi store økonomiske konsekvenser i form av uforutsette reparasjoner, og i verste fall kan liv settes i fare.

- Den minste sveisetekniske eller konstruksjonsmessige feil kan medføre alt fra produksjonsstopp til havari eller at konstruksjonen faktisk er ubrukelig helt fra starten av. Å sørge for kvalitet helt fra tegnebrettet kan redde liv, konstaterer Larssen.

Mangelfull dokumentasjon
Fagleder i Inspecta Bo Kenneth Berg har i 40 år verifisert og sertifisert kraner og løfteutstyr, og viser til viktigheten med tett samarbeid med sterke, norske aktører i mange år, gjør dem godt kjent med sikre og usikre leverandører.

- Det vi ser er at dersom vi blir innhentet i etterkant av ferdigstillelse, til å eksempelvis gjennomføre en periodekontroll, mangler det ofte nødvendig dokumentasjon fra leverandør. I verste fall kan det utøve risiko for brukeren og vi har eksempler på hvor vi har måttet nekte videre bruk av utstyr, forteller Berg.

Med kontorer i syv land og 1400 ansatte, er Inspecta i dag Nordens ledende inspeksjonsselskap.


Kontakter

Anne-Cathrine Sandø

Anne-Cathrine Sandø

Pressekontakt Direktør marked og kommunikasjon Pressekontakt +47 414 53 191