Gå videre til innhold
Oppgang og optimisme i markedet fører til stigende behov for vedlikehold og overflatebehandling.
Oppgang og optimisme i markedet fører til stigende behov for vedlikehold og overflatebehandling.

Nyhet -

Er du klar for en kommende vedlikeholdbølge?

Med oppgang i markedet øker behovet for kompetanse om riktig overflatebehandling, sier rådgiver Andreas Vestre ved Kiwa.

Virksomheter som har benyttet en rolig periode til å oppdatere seg på kritisk kompetanse, er nå godt rustet til å ta på seg oppdrag innen vedlikehold og overflatebehandling. Det er flere positive signaler og større optimisme i markedet, og Andreas Vestre, rådgiver innen materialteknologi, opplever økende interesse for relevant opplæring.

Mangfoldig fagområde

Mange forbinder korrosjonsbeskyttelse først og fremst med offshore, men Vestre påpeker at så og si alle strukturer må overflatebehandles for å hindre korrosjon. 

- Du trenger slett ikke jobbe med plattformer for å ha utbytte av våre kurs. Overflatebehandling er et bredt fagområde, som dekker alt fra vindmøller og alle typer bygg til møbler, fremhever Vestre.


-Kan du nevne eksempler?

- Broer består ofte av store stålkonstruksjoner, og her er vedlikehold en kritisk faktor. I fjor høst ble det avdekket at mange norske broer har stått med alvorlige skader i årevis, forteller Vestre.

Manglende vedlikehold

Blant tilfellene som ble trukket fram var en stålbjelkebro som allerede for femten år siden hadde blitt registrert med store rustpartier på bærebjelken, noe som førte til kritisk skade på bæreevnen.

- Riktig valg av maling og belegg kan hindre skader og nedbryting, men det er lett å gå seg vill blant alle mulighetene som eksisterer på markedet. Derfor er det nødvendig med kunnskap om korrosjonsbeskyttelse, maling og belegg for å kunne ta de riktige beslutningene. På den måten kan man forbedre egenskapene til en konstruksjon og bidra til forlenget levetid, sier Vestre.

Lang erfaring med FROSIO-kurs

Kiwa har drevet opplæring av FROSIO-inspektører i en årrekke og tilbyr kurs innen både overflatebehandling og isolering.

Noen av temaene som omhandles er grunnleggende teori om hvorfor ting ruster, riktig forbehandling, malingsteori og malingssystemer, HMS samt aktuelle krav og standarder.

Undervisning verden over

Grunnet stort behov for FROSIO-inspektører over hele verden arrangerer Kiwa kurs i både inn- og utland. Vestre er vant til å være på reisefot: 

- Vi har tidligere holdt kurs i blant annet Spania, Kina, Japan, Singapore og Russland. I 2018 holder vi kurs i Nederland, Sør-Korea, Polen, Danmark, Sverige og her hjemme i Norge. Utenlandskursene gjennomføres normalt på engelsk, men vi har også ved noen anledninger samarbeidet med tolker, som har oversatt kurset direkte, forteller Vestre

- Hvem er den typiske kursdeltakeren?

- Det er alt fra industrimalere eller industriarbeidere som vil heve kompetansen og gjerne bli formann eller inspektør, til ledere som ønsker en bedre forståelse for det praktiske arbeidet som utføres i bedriften. Det kan også være arbeidsledige som har behov for økte jobbmuligheter, eller leverandører av utstyr til for eksempel oljebransjen som har behov for kunnskap om korrekt overflatebehandling av utstyret de leverer.

Matnyttig og praktisk

Vestre legger vekt på at det meste som gjennomgås i kurset skal være direkte anvendbar kunnskap.

- For eksempel viser vi hvordan rør ruster hvis deler av edelt metall er i kontakt med deler av uedelt metall. Jeg har hatt kursdeltakere som har sagt: «Hvis vi bare hadde visst dette før, ville vi unngått de problemene vi har nå» avslutter Vestre.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Anne-Cathrine Sandø

Anne-Cathrine Sandø

Pressekontakt Direktør marked og kommunikasjon Pressekontakt +47 414 53 191